Vår historia

Byråns första lokal på Järnvägsgatan 20 i Klippan, Bilden till höger Otto Danielsson i mitten

1923 startades Klippans Begravningsbyrå av Sven Danielsson. Kort därefter övertog hans bror Otto verksamheten. Under alla år fanns byrån på Järnvägsgatan 20, där idag Servicehuset ligger. Otto drev företaget som ett renodlat familjeföretag tillsammans med hustrun Agda. På 50-talet införskaffades en mindre byrå från Kvidinge i verksamheten.

Likvagn vid begravning 1926 utanför frälsningsarmén i Klippan

1969 övertog sonen Per och hans hustru Gunn företaget. Dom drev det med samma engagemang och höga servicenivå med jour dygnet runt.

1974 byggs av Per mer ändamålsenliga lokaler på Storgatan 74. Där firman fortfarande idag har sin verksamhet.

1994 köps Ljungbyheds Begravningsbyrå från bröderna Tore och Bertil Perneling och företaget ändrar namn till Klippan-Ljungbyheds Begravningsbyrå. I samband med detta börjar Peter i företaget på heltid.

2008 övertar i sin tur Peter byrån efter Per som fortfarande idag (2013) arbetar kvar på kontoret tillsammans med Peters fru Cecilia.

2013 firar Klippan-Ljungbyheds Begravningsbyrå 90 år. I tre generationer har Klippanborna vänt sig till Peter, fadern Per och farfar Otto när deras nära och kära har gått bort.
– Det känns trevligt att vi lyckats hålla kvar företaget inom familjen i alla dessa år. Det tror jag inte är speciellt vanligt, säger ägaren Peter Danielsson.

Personligt bemötande

Begravningsbyrån startades 1923 av Sven Danielsson. Kort därefter tog hans bror Otto över verksamheten, sedan har den gått i arv från Otto via Per och över till Peter. Verksamma i företaget idag är Peter, hans fru Cecilia och fadern Per, som med 79 år fyllda är vid så god vigör att han kan hoppa in när det behövs.
– Jag uppskattar att han fortfarande kan hjälpa till vid behov. Och behovet finns verkligen, säger Peter Danielsson.

Vad är det då som är nyckeln till framgången? Peter Danielsson svarar:
– Det är det personliga bemötandet. På en så liten ort som Klippan så skapar man förtroende om man sköter sitt jobb som man ska. Det gäller att vara empatisk och lyssna till kunderna och deras önskemål. Det finaste beröm man kan få är när en kund säger att det inte är Klippan-Ljungbyheds Begravningsbyrå de anlitar, utan det är familjen
Danielsson. Då känner jag verkligen att vi har lyckats.

Borgerliga begravningar har ökat

Danielsson till att fortbilda sig. De kurser han går är i regi av SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund, och de fungerar som en slags auktorisation för verksamheten.
– Det kan handla om alltifrån teologi till
lagar och förordningar, försäkringsfrågor
eller borgerliga begravningar.

Det sistnämnda är något som vuxit sig allt starkare de senaste 20 åren. Skilsmässan mellan staten och kyrkan för några år sedan har gjort att många fler väljer att gå ur Svenska kyrkan nu än tidigare. Därmed ökar de borgerliga begravningarna.
– I mångt och mycket är upplägget på en borgerlig begravning detsamma som på en kyrklig. Skillnaden är att den inte får äga rum i kyrkan, utan måste ske i någon annan lokal. Oftast blir det kapellet här i Klippan eller något av krematorierna i Ängelholm eller Helsingborg. De anhöriga kan utforma begravningen helt och hållet efter egna önskemål. De kan välja att själva säga några ord om den avlidne, eller så kan de be mig att göra det. Sedan kan man välja om man vill ha levande musik eller musik på CD.

Kan ta ut svängarna om det önskas

Ofta händer det vid borgerliga begravningar att de anhöriga ger Peter Danielsson fria händer att utforma ceremonin bland annat genom val av musik.
– Det är många som vill ha ”det ljusa” i fokus på begravningarna. För ett tag sedan berättade några anhöriga att den avlidne var ett stort Bee Gees-fan. Då valde jag att öppna begravningen med att spela ”Stayin’ alive”, eftersom det är en väldigt livsglad låt. Det uppskattades mycket.

Framtiden säkrad?

Peter Danielsson själv var i tonåren när han började följa med Per ut på uppdrag, men tog inte över firman förrän han var 39. Han tror att det kan vara bra att prova sina vingar på annat håll (i sitt eget fall som deltidsbrandman och banktjänsteman) innan man är redo för uppdraget som begravningsentreprenör.
– Min äldste son är i samma ålder nu som jag var när jag började följa med ut, och han följer med mig också ibland. Men han är bara 15, så vi får väl se vad framtiden har att utvisa för hans del.

Publicerad i Söderås Journalen: 2013-03-25

Begravningsbilar genom åren

Genom åren har ett av firmans signum varit att ha moderna och oklanderliga fordon.

Här följer några bilar som har passerat genom åren. Volvo bilarna är alla byggda av Nilssons Special Vehicles i Laholm, de äldre bilarna byggde Otto Danielsson med hjälp av sin bror Sven på Klippans Karosserifabrik.

Begravningsbyråns första bil Chevrolet årsmodell 1932

Volvo PV 445 1956

Chevrolet Impala 1957

Volvo 245 1984

Volvo 945 1992

Volvo S80 2003

Volvo V70 2012